dinsdag 4 november 2008

Thailand - Bankok, Floating markets & River Kwai

Bangkok is geniaal. Een mix van thaise cultuur en een scheutje westers: van de Emerald Buddha tempels en de kleurrijke daken van het koniklijke paleis naar de hoge torengebouwen op de Sukhumvit road. Indrukwekkend is het wel. Zowel het oude als het nieuwe. De tempels zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt met mozaiken: in goud, zilver, vermiljoen rood en helblauw - zo kitsch dat het mooi is. Het nieuwe moet het meer hebben van het technische vernuft: de sky train rijdt tussen de torengebouwen door, keurig verzorgd, zo keurig en efficient zelfs dat we er hier in Belgie nog wat van kunnen leren.

We spenderen een aantal dagen in deze stad om dan een excursie te doen naar de floating markets en the bridge over the river kwai. The floating markets - ook te zien in James bond the man with the golden gun- zijn wat overtoeristisch geworden, niet meer dan een drijvende soevenir markt. Een beetje rondgedobberd van T-shirts met thailand er op naar beeldjes van Buddha dan weer naar nog wat andere brol. Het ging allemaal wat trager dan wat James Bond er over deed, maar traag gaat ook, en de markt was nog heel toen we vertrokken...
Vandaruit vertrokken we naar de Bridge over the river Kwai. De brug is het meest zichtbare en meest gekende symbool voor de verbindingspoorlijn naar Birma die de Jappen tijdens WOII bouwden. 100 000-den krijgsgevangen (waaronder 18 000 Nederlanders nvdr.) vonden hier de dood in de meest erbarmelijke omstandigheden waarin ze moesten werken. We lezen het verhaal in het lokale museum en lopen daarna over de brug. Iets te lang rondgelopen zo bleek, want het busje dat ons vervoerde stond al lang te wachten. Tijd uit het oog verloren. De chauffeur stak een versnelling bij richting Tijgertempel, het laatste onderdeel van de excursie, tevens het flauwste onderdeel.
De tijgerpagode staat te boek als een Buddhistische tempel waar de monniken de tijgers hebben kunnen bedwingen met pure meditatie... Niet dus, the drugs will do the work... Ik vroeg nog waarom die beesten er zo uigeteld lagen. "Ze hebben net gegeten" kreeg je dan als antwoord. Alle toeristen nog even op de foto met de tijger, en klaar was de zaak. De kassa rinkelde. Tigerpagode, geen aanrader dus. Maar onze excursie had toch een paar must-sees op het menu en daarom de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een reactie op ons berichtje?
Laat gerust iets na - we lezen het onderweg wel!