dinsdag 10 maart 2009

Nieuw Zeeland - intermezzo

Nieuw zeeland is voor velen nog steeds onbekend terein. Daarom even een kort intermezzo. De Hollanders gaven het zeker de naam, maar ze waren zeker niet de eersten hier. De Polynesiers waren hier veel voor hen, en bleven hier na hun ontdekking om zo de native NZ's te worden.
Lang voor de Mauri moet Nieuw Zeeland een vogel paradijs geweest zijn. Geen enkel zoogdier (buiten walvis of flipper) maakte het tot hier. Je had dan ook vogels hier vele malen groter als de stuisvogels (Moas), vliegen konden ze niet, dat was immers niet nodig doordat ze niet werden bejaagd (buiten enkele arends na, tevens vele malen groter dan wat we nu kennen).
En toen kwam de Mauri. Het was voor hen een feestmaal hier: vele Moas werden hier neergespeerd tot er geen enkele overbleef. Ze brachten ook een rat mee, maar dat was dan ook het enige zoogdier dat hier huisde.
Toen vele jaren later de Europese ontdekkingsvaarders hier langskwamen was NZ nog steeds het vogelparadijs. Maar de Mauri moesten plaatsmaken voor de blanke boeren, en dat ging niet zonder slag of stoot; de Mauri is een krijgervolk en dat hebben de eerste settlers geweten. Maar zoals bij de meeste veroveringen zijn het de microben die het werk doen, ook hier, en bovendien werd een hele musket oorlog uitgevochten tussen de stammen onderling (de Europeanen introduceerden musketten bij de stammen die ze gebruikten om oude rekeningen te vereffenen... een genocide als gevolg, die zich als een golf van Noord naar Zuid over het eiland bewoog) . De Europeanen brachten ook een heel resum zoogdieren mee, waaronder enkele die nu een plaag zijn (konijnen, wezels, marmotten en de possum kat uit Australie). Gevolg: groot probleem voor de fauna en flora die helemaal niet afgestemt zijn op predators. En dat is te zien in de vogelpopulatie. Nu worden grote campagnes opgezet tegen wezels, marmotten en possums daar zij de eieren en vogels opeten. Je ziet, het kan ook verkeren in het paradijs. Maar laat ik toch over een ding duidelijk zijn, het land is echt zo verbazend mooi als de thema shots in de films die hier werden gedraaid!

4 opmerkingen:

  1. Poppe! Dit ziet er echt heeel erg mooi uit! Cool dat je de Pieter nog gaan opzoeken bent! En dat zweefvliegen, tja... nu ben ik helemaal jaloers ;-)! Geniet er nog van kerel!

    Groeten uit Holland!
    Jonas

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Phlip,

    nogmaals dank voor je exclusieve artikel op NDND!

    We hadden op 1, 2, 3 10-tallen lezers op de site.

    Thx man and be carefull!
    Enjoy,
    redactie NDND

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor degene die NDND niet kennen; zie ook www.nodrugsnodope.org

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fuck mate,

    I'm sooo jealous.
    NZ staat bovenaan mijn reis-verlanglijstje.
    Geniet ervan!

    gr

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je een reactie op ons berichtje?
Laat gerust iets na - we lezen het onderweg wel!