maandag 8 december 2008

Vietnam - Ha Noi

Hanoi of Ha Noi zoals de Vietnamezen het liever schrijven is een bruisende stad. Ik neem ergens een hotelkamertje in het oude kwartier. Je moet je inbeelden, duizenden brommertjes door de straten, complete chaos, rood licht telt niet en diegene met de luidste toeter heeft voorrang. Oversteken is een kleine zelfmoord, maar als je in een rechte lijn loopt en de zelfde snelheid aanhoudt kunnen ze je mirakuleus genoeg ontwijken. De hele stad lijkt bezaait met kleine winkeltjes, al wie een pand heeft dat aan de straat grenst moet er een shop in maken. Dat is nu net de ironie van Vietnam. Het is een communistisch land, maar ik heb (buiten India dan) nog nergens zo geldhebberige mensen gezien als hier. Je bent hier ook snel millionair: een fles water is 10 000 Dong, dus voor iets groter tel je al snel een miljoen neer... Je ziet dan ook soms mensen met een plastic zakje vol geld over de straat lopen (een dik pak briefjes er in - zo'n 20cm papier). Deal hier, deal daar - je kan ook best 's ochtends iets kopen, de Vietnamezen denken dat de eerste klant gelukt brengt, dus maakt het voor hen minder uit hoeveel je betaalt daar de dag goed zal zijn - en steeds over geld natuurlijk.
Ik trek de stad door - halfzot door de wirwar van scooters en mensen - op weg naar Hu Chi Minh's mausoleum. Uncle Ho wou gecremeerd worden maar tegen zijn wil in is hij gebalsemd en in een prachtig mausoleum gelegd wat een klein bedevaartsoord is geworden voor de Vietnamezen. Alles is hier Hu Chi Minh: HCM museum, HCM city, HCM house, ... .
Naast HCM mausoleum doe ik ook het militair museum aan. De geschiedenis volgens de Vietnamezen verteld: "de bloederige Amerikaans oorlog", "de puppet regering in Saigon", "war cruelty of the Americans", "de Vietnamese heldendaden", glorie triomf, ... Buitgemaakt Amerikaans materiaal wordt hier tentoongesteld samen met Russisch materiaal wat de VC gekregen hadden van de Russische vrienden. En steeds werden hun woorden op het bijschrift gewikt en gewogen: Amerika = bad, People's Republic of Vietnam = good.
Wat ook nog leuk is hier in Hanoi is het waterpoppenspel. Wat je je hierbij moet voorstellen zijn verschillende poppen die ahw dansen op het water. Een soort marionette maar dan komen de touwtjes van een mechanisme onder water. Op de speciale oosterse muziek dansen draken en mensen en spelen zich kleine verhaaltjes af. Zeker leuk om zien.
Maar Ha Noi heb ik nu wat gezien, dus ik neem de bus naar Hue voor meer spannende avonturen.

1 opmerking:

  1. dag Philip,
    Prachtig wat je allemaal beleefd. Hier in ons landje is het fris en koud.'s Morgens moeten we het ijs van de auto schrapen.Bij jou zal het heel wat warmer zijn.Je bent intussen toch al meer dan 2 maanden op weg en als ik nog eens nalees wat je in die tijd al gezien en meegemaakt hebt, dan kan ik er alleen maar van dromen.Verleden zondag zijn we bij Patricia naar al je foto's en filmpjes gaan kijken.Echt leuk.
    Ik zal hier iedereen nog eens oproepen om wat leuke reacties en verhaaltjes op je blog te zetten, zodat je van het thuisfront ook wat meer nieuw hebt.
    dikke knuffel en hopelijk tot gauw op de blog, skype of mailtje
    kusje Mama

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je een reactie op ons berichtje?
Laat gerust iets na - we lezen het onderweg wel!